SUROVINY

glycerin

je čirá tekutina bez zápachu, která je rozpustná ve vodě. Patří mezi nejpoužívanější složky v kosmetice. V přírodní kosmetice najdeme převážně jen rostlinný glycerin (existuje ovšem i živočišný nebo syntetický). Přirozeně se vyskytuje ve všech olejích a tucích (i v lidském těle). Při kontaktu s pokožkou se tedy nechová jako cizí látka, nedráždí ji a nezpůsobuje alergie.

glycerin

Hlavní funkcí glycerinu je jeho vysoká hygroskopie (váže na sebe vlhkost) a pomáhá dalším látkám, aby se rychleji vstřebaly do pokožky. Tu pak při koncentraci nižší než 40 % zjemňuje, zvláčňuje. Při koncentraci pod 10 % pomáhá pokožce udržet si vlastní hydrataci.


Zlepšuje vzhled pokožky, obnovuje normální funkci ochranné bariéry kůže, používá se při léčbě lupénky, kdy pomáhá kožním buňkám přirozeně dozrát. Neucpává póry (není komedogenní), takže je vhodný pro lidi trpící akné. Má antibakteriální vlastnosti a může skutečně pomoci zabránit tvorbě dalších pupínků tím, že udržuje póry bez bakterií. Může také urychlit hojení stávajících lézí. Nevyvolává zánětlivou reakci na pokožce a není dráždivý.

 

 

 

Tinktury

můžeme vmasírovat přímo do pokožky, přidat do koupele, do zábalu, výluhů pro mytí vlasů a pleťových tonik. Pro suchou kůži, nebo pokud chceme podpořit hydrataci, tinkturu zředíme v poměru 1 díl tinktury na 3 díly vody nebo výluhu.


macerace v glycerinovém roztoku


byliny – 40% glycerin


Byliny nasypeme do připravené nádoby. Zalijeme tak, aby bylo vše ponořené, a macerujeme 2–6 týdnů. Každý den protřepeme. Poté přecedíme.



Tonikum

získáme přidáním tinktury do pleťové vody. Nepřidáváme víc než 1 díl tinktury na 4 díly pleťové vody.