HERBÁŘ

ostružiník křovitý

Čaj má svíravý a protizánětlivý účinek. Obklady a koupele pomáhají hojit drobná zranění a zlepšují stav pokožky při kožních potížích.

ostružiník křovitý

Ostružinový list (Folium kubi fruticosi)


posílení – čištění 

 

 

Čaj
má svíravý a protizánětlivý účinek. 

 

Macerát
pomáhá hojit drobná zranění a zánětlivá onemocnění ústní dutiny. Vhodný pro problematickou pleť. 

 

Tonikum – pleťová voda
pro všechny typy pleti, čistí a stahuje.

 

Výluh
koupele a obklady pomáhají hojit drobná zranění a zlepšují stav pokožky při kožních potížích. Výluh se používá jako kloktadlo pro desinfekci ústní dutiny. 

 

Sůl
čistí, stahuje.

 

Maska – zábal
pro stažení a čištění. 

 

Peeling
čistí, stahuje. 

 

 

Tělo
Obklady a koupele pomáhají hojit drobná zranění a zlepšují stav pokožky při kožních potížích. Macerát hojí drobná zranění a zánětlivá onemocnění ústní dutiny. Vhodný pro problematickou pleť. 

 

Vlasy
Omývání a zábal vhodné pro všechny typy vlasů, čistí a hojí pokožku hlavy. 

 

Pleť
Pleťová voda, tonikum, peeling, maska pro všechny typy pleti, čistí a stahuje. 

 

 

Upozornění:
Vhodný i k dlouhodobému užívání. 

 

 

 

O rostlině

 
Čeleď: růžovité

 
Lidové názvy: vostružník, kupina, černé ježiny 

 
Droga: ostružinový list (Folium kubi fruticosi) 

 

Popis: Plazivý až přímý, často trnitý keř má stonky jak nekvetoucí, obloukovité a koncem často kořenující, tak i květonosné, víceméně přímé. Střídavé listy mají palisty přirostlé k řapíku a jsou dlanitě 3-4 četné, s lístky nejčastěji široce vejčitými, špičatými, s okrajem ostře pilovitým. Pětičetné květy mají korunní plátky bílé až růžové. Plody jsou černé peckovičky, které jsou přirostlé ke kuželovitému lůžku a opadávají jako celek (ostružiny). Je velmi variabilním druhem. Kvete od května do srpna.   

 

Výskyt: Je hojný v lesích, v křovinách, na kamenitých stráních a jinde od nížin do hor. 

 

Sběr a sušení: V době květu poskytuje ostružiník listy nejlepší jakosti. Sbírají se bez stonků a suší se v tenkých vrstvách. Zhnědlé listy se musí před skladováním odstranit. 

 

Z minulosti: V minulých staletích se používala celá rostlina. Odvar z kořenů se užíval proti vodnatelnosti, plody jako posilující lék a odvar z listů proti průjmů. Zevně sloužil odvar z kořenů jako všeobecně používané kloktadlo při zánětech nosohrtanu. Kompot ze zralých plodů se doporučoval jako pomocná léčba při zápalu plic. 

 

Přirozenost, moc a účinek: 

Ostružina jest přirozenosti studené a suché, moci svírající, avšak mezi jednotlivými částkami ostružiny jsou rozdíly, neboť listí – zvláště první – má podstatu zemitou a vodnatou, a proto chladí a trochu málo stahuje a svírá, Jahody, pokud jsou ještě nezralé a trpké, velice suší, studí a svírají, zralé pak a sladké dostávají mírnou horkost, ačkoliv přece stahují. Květ je téže moci jako zralé jahody, kořen stahuje a svírá. 

 

z herbáře P. O. Matthioli z roku 1544, ve vydání z roku 1931

 

 

Účinné látky:
Jsou to třísloviny, organické kyseliny a další látky.

 

Zdroje:
Rok ve Svatojánu, Eva Francová, vydáno 2017
Léčivé rostliny, PhMr. Miloš Richter, vydáno 1971
Dr. Petr Ondřej Matthioli, Herbář neboli Bylinář, fotoreprint původního vydání z roku 1931
Bylinné recepty pro zářivé zdraví, Rosemary Gladstar, vydáno 2017