HERBÁŘ

trnka obecná

Čaj zklidňuje žaludek a střevní trakt. Pomáhá při kožních vyrážkách.

trnka obecná

Trnkový květ (FIos pruní)


posílení - čištění

 

 

Čaj
zklidňuje žaludek a střevní trakt. Pomáhá při kožních vyrážkách. 

 

Macerát
tonizuje unavenou pleť. Má také příznivé účinky na cévy a křečové žíly.  

 

Tonikum – pleťová voda
pro všechny typy pleti, čistí a tonizuje. 

 

Výluh
koupele a obklady čistí a tonizují pokožku. 

 

Sůl
čistí.

 

Maska – zábal
čistí.

 

Peeling
čistí.

 

 

Tělo
Obklady a koupele čistí a tonizují pokožku. Macerát tonizuje unavenou pleť. Má také příznivé účinky na cévy a křečové žíly. Aplikujeme masáží na potřebných místech. 

 

Vlasy
Výluh můžeme použít pro tonizaci vlasové pokožky. 

 

Pleť
Pleťová voda, tonikum, peeling, maska pro všechny typy pleti, čistí a tonizuje. 

 

 

Upozornění:
Květy trnky nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy. 

 

 

 

O rostlině

 
Čeleď: růžovité

 
Lidové názvy: trní, slíva trnitá

 
Droga: trnkový květ (FIos pruní), trnkový plod (Fructus pruní )

 

Popis: Rozložitý keř dosahující obvykle výšky 2 metry. Listy jsou 2 – 4 cm dlouhé a 1 – 2 cm široké. Jejich čepel je oválná až podlouhle vejčitá. Zpravidla raší až po odkvětu. Bílé stopkovité pětičetné květy se vytvářejí již brzy na jaře, u nás zejména v březnu a dubnu. Mohou vyrůstat jednotlivě, většinou je však nalezneme v převislých okolících. Skládají se z pěti kališních lístků se žláznatými zoubky, 5 vejčitých korunních lístků, cca 20 tyčinek a pestíku. Z oplodněných květů se na plodní stopce vyvíjejí kulovité peckovice o velikosti 10 – 15 mm – trnky. Zpočátku je zelená, po dozrání je modročerná a je ojíněná voskovou vrstvou. Ve středu plodu je pecka obsahující semeno. Plody dozrávají od října do listopadu a zůstávají na rostlině přes celou zimu. Chutnají trpce kysele, chutnější jsou až po přejití mrazem. 

 

Výskyt: Vyskytuje se převážně na sušších stanovištích s vápnitou půdou. Často ji proto nalezneme na kamenitých stráních, mezích, slunných skalách, suchých pastvinách i světlých listnatých lesích. 

 

Sběr a sušení: Květ sbíráme v dubnu a květnu, sušíme ve slabé vrstvě ve stínu. Plody trháme plně zralé v září a říjnu, sušíme rychle na slunci. 

 

Z minulosti: Z přezrálých plodů přešlých mrazem se připravovala povidla a dodnes oblíbené trnkové víno. Čaj z květu se používal při zácpě, nadýmání a nachlazení. 

 

Přirozenost, moc a účinek: 

Tento strom celý, jakož i trnky, jsou chuti, moci a přirozenosti svrašťující, proto velmi mocně pomáhá listí i ovoce jeho všude tam, kde je třeba nějakého stavění nebo ucpání zevně i uvnitř, v těle i na těle. Odvar z trnkového květu jemně pročišťuje a příjemně se užívá.
 

 

z herbáře P. O. Matthioli z roku 1544, ve vydání z roku 1931

 

 

Účinné látky:
Květ obsahuje hlavně flavonové glykosidy a třísloviny

Plody obsahují především třísloviny, cukry, pektiny a vitamín C 

 

Zdroje:
Rok ve Svatojánu, Eva Francová, vydáno 2017
Léčivé rostliny, PhMr. Miloš Richter, vydáno 1971
Dr. Petr Ondřej Matthioli, Herbář neboli Bylinář, fotoreprint původního vydání z roku 1931
Bylinné recepty pro zářivé zdraví, Rosemary Gladstar, vydáno 2017